Blog voor studenten

Lees hier alle artikelen van de leukste blog voor studenten.


Wat je naast je studie kunt doen

Geplaatst op: 08-03-2016

Je studietijd is de mooiste van je leven, wordt vaak gezegd. Dit is niet zo omdat je als student alleen maar aan het studeren bent. Studeren is leuk, maar als student heb je vrijheden en mogelijkheden die later in je leven moeilijker te vinden zijn. Wat kun je zoal naast je studie te doen om er meer uit te halen?

Vrijwilligerswerk. Een goede optie om mee te beginnen is vrijwilligerswerk. Dit staat niet alleen goed op je cv, het laat je ook meteen proeven aan het werkveld van je interesse. Als je nog niet zo goed weet waarvoor je eigenlijk studeert of wat je kunt verwachten wanneer je klaar bent, is het vrijwilligerswerk ideaal. Je zit namelijk nergens aan vast en kunt gewoon stoppen wanneer je er klaar mee bent. Zeker wanneer je een brede studie doet, is het slim om je hiermee alvast te specialiseren.

Studentenvereniging. Erg bekend, maar heel handig om meer ervaring op te doen, zijn de commissies van studentenverenigingen. Je kunt allerlei vaardigheden oefenen, zoals communicatie, delegeren, plannen, enzovoort. Je eigen ontwikkeling gaat met sprongen vooruit en je kunt aan je toekomstige potentiële werkgever laten zien dat je niet bang bent om initiatieven te nemen en je in te zetten.

Extra vakken. Als je er tijd voor hebt, kan het zeker lonen om extra vakken naast je gewone pakket te gaan doen. Kies hierbij natuurlijk iets uit wat je echt leuk vindt en wat je interesse heeft. Je zult daarmee waarschijnlijk later ook werk proberen te vinden. Het gaat er niet eens zozeer om hoe hoog de cijfers zijn, maar veel meer om dat je laat zien dat je extra moeite wilt doen voor datgene wat je passie heeft.

Kijk om je heen. Oriënteer je eens op wat andere studenten doen en sluit hierbij aan als het voor jou relevant is. Of zoek contact met mensen die het werk doen dat jij interessant vindt en vraag hun om ideeën of ervaringen die goed zijn voor je latere carrière. Je doet op deze manier niet alleen leuke contacten op (goed voor je netwerk!), maar krijgt vaak ook een hoop ideeën die je anders wellicht helemaal niet te binnen waren geschoten. Gewoon vier mensen benaderen en dan is er altijd wel minimaal eentje die met je een kopje koffie wil drinken.

Door vooral bij datgene te blijven wat je leuk vindt en je interesse heeft, is het heel erg leuk om naast je gewone studie allerlei activiteiten te ondernemen. En je ontwikkelt er ook nog echt van. Welke nevenactiviteiten doe jij?

« Terug naar overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op 'OK' te klikken of door gebruik te blijven maken van deze website, gaat je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Lees ook onze privacy statement. Ok, sluiten