Blog voor studenten

Lees hier alle artikelen van de leukste blog voor studenten.


Wat is assertiviteit?

Geplaatst op: 26-01-2016

Wat is assertiviteit? Veel mensen denken dat het iets te maken heeft met ‘nee’ zeggen en voor jezelf opkomen. Hoewel dit er zeker bij hoort, is het niet het hele verhaal. Lees hier verder en ontdek wat assertiviteit eigenlijk is en wat je er zelf mee kunt doen.

Wanneer we met elkaar omgaan kunnen we een onderscheid maken in verschillende vormen van communicatie. Je kunt onder andere agressief, sub-assertief en assertief reageren. Agressief betekent dat je rekening houdt met jezelf en niet met de ander. Stel dat iemand je vraagt of je de keuken schoon wilt maken, dan reageer je agressief door hier niet naar te luisteren en glashard nee te zeggen.

Aan de andere kant van het spectrum vinden we sub-assertief gedrag. Dit betekent dat je rekening houdt met de ander en niet met jezelf. In het hierboven gestelde voorbeeld reageer je bijvoorbeeld door meteen ja te zeggen zonder dat je bij jezelf bent nagegaan of je er eigenlijk wel tijd voor hebt.

Je raadt het al, assertiviteit betekent dat je zowel rekening houdt met jezelf als met de ander. Je luistert naar waarom de ander iets van je vraagt en je gaat bij jezelf na of het je lukt om hiermee in zee te gaan. Door beide overwegingen mee te nemen vorm je een antwoord dat jullie beiden zo goed mogelijk past.

Wat je wellicht zelf weleens gemerkt hebt, is dat agressief gedrag sub-assertief gedrag in de hand werkt en andersom. Omdat je bijvoorbeeld een tijd lang teveel ja hebt gezegd zonder met jezelf rekening te houden, word je steeds geïrriteerder. Op een gegeven moment is de maat vol en ontplof je en reageer je veel te hard waar dat niet nodig is. Omdat je je hier vervolgens schuldig over gaat voelen, zal je sub-assertief gedrag gaan vertonen en zo is het cirkeltje rond.

Doordat je met assertief gedrag met beide partijen rekening houdt, kun je deze cirkel overstijgen. Je laat het bij jezelf niet zover oplopen totdat het niet meer kan en blijft tegelijkertijd rekening houden met de wensen van de ander. Er zijn veel trainingen te vinden die je al deze vaardigheden kunnen aanleren, zodat je assertiever door het leven kunt gaan.

Assertiviteit is dus niet alleen maar opkomen voor jezelf, maar het is een manier om met zowel jezelf als de ander rekening te houden en hier op een positieve manier mee om te gaan. Wat merk je zelf van je eigen assertiviteit?

« Terug naar overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op 'OK' te klikken of door gebruik te blijven maken van deze website, gaat je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Lees ook onze privacy statement. Ok, sluiten