Blog voor studenten

Lees hier alle artikelen van de leukste blog voor studenten.


Wat betekent alleen zijn?

Geplaatst op: 20-10-2015

We zijn allemaal wel eens alleen. Maar wat betekent het eigenlijk? Is het goed of slecht? Moeten we het zoveel mogelijk tegengaan of juist omarmen? Laten we hier eens dieper op ingaan.

Alleen zijn heeft voor veel mensen een negatief imago. Wanneer je bijvoorbeeld op een zaterdagavond thuis op de bank een boekje wilt lezen, word je vaak als nerd of ander introvert type bestempeld. Hiernaast willen veel mensen ook gewoon niet alleen zijn, het is fijn om ervaringen te delen met anderen en leuke dingen te doen. Kijk alleen al naar de ongelofelijk grote hoeveelheid aan dating sites die er te vinden zijn. Sommige mensen worden zelfs heel erg ongemakkelijk als ze alleen zijn en gaan dan het liefste zo snel mogelijk naar huisgenootjes of vrienden toe.

Aan de andere kant heeft het ook zo zijn voordelen om alleen te zijn. Er zijn genoeg mensen onder ons die het juist heel prettig vinden om lekker op de bank een boekje te lezen, om het huis helemaal op je eigen manier te hebben ingericht of juist even niet sociaal bezig hoeven te zijn. Op internet staan zelfs allerlei projecten die je kunt doen in je eentje die oplopen in moeilijkheidsgraad. Je begint bijvoorbeeld met alleen thuis een film kijken tot alleen in een restaurant eten. Het is ook een manier om weer in contact te komen met jezelf en echt de tijd ervoor te nemen.

Beide kanten hebben zo hun voordelen en de meeste mensen vinden een balans die zij hierin prettig vinden. Zo hebben ze periodes van sociale activiteiten en momenten van rust op een fijne manier met elkaar afgewisseld. Het kan echter zijn dat dit niet zo goed lukt. Dat je het bijvoorbeeld zo ongemakkelijk vindt om alleen te zijn, dat je anderen opzoekt ook al heb je daar wellicht geen zin in. Of dat je juist graag wat meer onder de mensen wilt komen, maar dit niet zo goed durft. Gelukkig zijn er genoeg (online) cursussen of workshops te vinden die hierbij kunnen helpen. En mocht dat niet baten, dan kun je natuurlijk altijd nog contact opnemen met een professional voor persoonlijkere begeleiding.

Wat vind jij van alleen zijn? Hoe vaak doe je het en wat is je ervaring? Plaats ook zeker tips die anderen weer een stapje verder kunnen helpen.

« Terug naar overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op 'OK' te klikken of door gebruik te blijven maken van deze website, gaat je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Lees ook onze privacy statement. Ok, sluiten