Blog voor studenten

Lees hier alle artikelen van de leukste blog voor studenten.


Studeren en je stressniveau laag houden

Geplaatst op: 16-11-2016

Velen, zo dan niet iedere student ziet studeren als een tekortkoming op zijn of haar sociale leven. Studeren is nu eenmaal stressvol. Hoe jij studeren benadert, kan je helpen om een balans te vinden tussen de twee. Hier zijn 5 tips om efficiënter te studeren, terwijl je jouw stressniveau laag houdt.

Geschreven door: StuDocu

1. Maak enkel en alleen nuttige aantekeningen

Het is over het algemeen bekend dat het maken van aantekeningen helpt bij het onthouden van informatie; maar waar maak jij aantekeningen van? Om efficiënter te studeren en nuttige aantekeningen te maken, concentreer jij je tijdens de les maar op één iemand: de persoon aan het woord. Deel je aantekeningenblad op in 3 secties, zoals hierboven is weergegeven. Probeer aantekeningen te maken over de principes en onderliggende concepten welke worden besproken; dit is in 9 van de 10 gevallen tentamenstof.

2. Verdeel je studeertijd

Het spreekt voor zich dat des te meer tijd je besteedt aan het voorbereiden van je tentamen, des te beter voorbereid je bent. Maar hoe deel jij jouw tijd in? Om efficiënter te studeren, verdeel je jouw studeertijd in segmenten; studeer 30-40 minuten en doe vervolgens voor 10 minuten iets wat je ontspant. Deel jouw studeertijd op in 3 uur per week, in plaats van 12 uur op een dag. Doordat je jouw studeertijd segmenteert, en wekelijks repeteert onthoud je de informatie beter.

3. Stel prioriteiten

Nadat je je studeertijd hebt verdeeld, stel je prioriteiten. Is er een onderwerp wat jij moeilijker vindt dan een ander onderwerp? Om efficiënter te studeren begin je met dit onderwerp; hierdoor neemt je nervositeit af. Begin je voor te bereiden op jouw eerstvolgende tentamen en stel, afhankelijk van de hoeveelheid aan informatie, een realistische termijn om je voor te bereiden op het tentamen daarna. Is het tentamen uitgesteld? Benut de extra tijd om de moeilijkere onderwerpen nogmaals door te nemen.

4. Anticiperen op afleiding

Het stellen van prioriteiten is voor je leven als student, alsmede je leven als werknemer, erg belangrijk. Net als in het bedrijfsleven zal jij in vele gevallen je opleiding voorrang moeten geven boven socialiseren en andere activiteiten. Afleiding is hierbij onvermijdelijk. Probeer je gedrag te analyseren op de momenten dat je afgeleid bent, en leer ervan. Als je een beter beeld hebt van wat jou afleidt, ben je beter in staat om tegen te verleidingen om niet te studeren in te gaan.

5. Schakel het online platform StuDocu in

Op het online platform van StuDocu is voor iedere student wel wat te vinden. Samenvattingen, college-aantekeningen en oude tentamens zijn gemakkelijk te vinden via de zoekbalk bovenaan de pagina. Deze documenten zijn allemaal geüpload door medestudenten. Door het uitwisselen van studiedocumenten wil StuDocu dat iedere student betere cijfers haalt en efficiënter studeert. Ook kunnen er op het platform online examenvragen en flashcards geoefend worden.

« Terug naar overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op 'OK' te klikken of door gebruik te blijven maken van deze website, gaat je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Lees ook onze privacy statement. Ok, sluiten