Blog voor studenten

Lees hier alle artikelen van de leukste blog voor studenten.


Omgaan met teleurstellingen

Geplaatst op: 09-12-2015

Omgaan met teleurstellingen: Hoe doe je dat? We hebben er allemaal mee te maken. Teleurstellingen in je studie, op je werk, met je vrienden, familie, enzovoort. Teleurstellingen horen bij het leven. Hoe kunnen we hier op zo’n manier mee omgaan dat ze ons leven juist ten positieve gaan beïnvloeden?

Zoals zoveel dingen hebben teleurstellingen twee kanten die allebei gehoord mogen worden. Ten eerste is er het rotgevoel dat je krijgt. Je baalt er bijvoorbeeld van dat je een onvoldoende hebt gehaald of bent teleurgesteld in die ene vriend die een afspraak op het laatste moment afzegt. Het is belangrijk om dit gevoel er te laten zijn. Balen hoort erbij, je kunt immers niet altijd vrolijk zijn. Laat je teleurstelling daarom vooral stromen en als je boos bent, gooi dat er dan ook uit. Het gevoel is er toch, het is daarom beter om het er te laten zijn.

De andere kant van het verhaal gaat over jezelf oppakken en doorgaan. Het is vervelend om iets naars mee te maken, maar je zult toch weer door moeten op een gegeven moment. Van teleurstellingen kun je ook veel leren. Je merkt heel goed wat je wel en niet wilt en hoe je iets de volgende keer anders aan kunt pakken. Het kan ook een oefensituatie worden wanneer je het bijvoorbeeld eng vindt om je grenzen aan te geven door die ene vriend te laten weten wat zijn afzegging met je doet.

Uiteraard draait het allemaal om balans. Omgaan met teleurstellingen heeft te maken met zowel je gevoel van verdriet of boosheid er te laten zijn, als jezelf weer oppakken en doorgaan. Wanneer je alleen nog maar je rotgevoel laat regeren, dan kom je nergens meer toe en blijf je er in hangen. De andere kant zorgt ervoor dat je je gevoel voorbij gaat, dit onderhuids toch meeneemt en er langer last van zult hebben. Waar de balans voor jou ligt zal je zelf uit moeten vinden. Deze is voor iedereen weer anders, maar is het hoe dan ook waard om achteraan te gaan. Hoe ga jij om met teleurstellingen?

« Terug naar overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op 'OK' te klikken of door gebruik te blijven maken van deze website, gaat je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Lees ook onze privacy statement. Ok, sluiten