Blog voor studenten

Lees hier alle artikelen van de leukste blog voor studenten.


Netwerken: Hoe doe je dat?

Geplaatst op: 10-11-2015

Je bent op zoek naar een stageplek of (bij)baan, maar het wil niet helemaal lukken. “Ga meer netwerken”, hoor je van je omgeving. Maar wat is dat eigenlijk? Wat heeft het voor zin en hoe doe je het? In deze blog leer je alles over de beginselen van netwerken, de juiste vragen om iemand beter te leren kennen en zo die stageplaats/werkplek te pakken te krijgen.

Laten we eerst eens dieper ingaan op de vraag waarom je eigenlijk zou gaan netwerken. Het kost namelijk tijd, moeite en levert niet direct resultaat op. Dus waarom zou je? Netwerken wordt om deze redenen vaak onderschat. Je moet het zien als iets waar je op de langere termijn de vruchten van plukt. Dit kan soms wel een paar jaren duren, maar een goed contact is dat zeker waard. Stel je voor dat je tijdens je studie contact legt met iemand in het werkveld dat voor jou relevant is. Wanneer je klaar bent en op zoek bent naar een werkplek, kan deze persoon net degene zijn die je dit kan geven. En omdat je al een relatie met elkaar hebt opgebouwd, is de kans groot dat jij aan de bak komt in plaats van een ‘vreemde’. Netwerken is op lange termijn heel rendabel.

Goed, we hebben vastgesteld dat we willen gaan netwerken, maar hoe doen we dat dan? Ten eerste moet je weten wat je doel is. Welke mensen zijn voor jou interessant en wat wil je daarmee bereiken? Je kunt bijvoorbeeld je kennis willen verbreden, ontdekken of een bepaald beroep of bedrijf bij jou aansluit, enzovoort. Als je dit weet, is het zaak om met mensen in contact te komen. Begin hiervoor dichtbij huis. Vraag aan je vrienden en familie of zij mensen kennen die wellicht weer mensen kennen die voor jou interessant kunnen zijn en treed dan via hen in contact. Stel bij zo’n ontmoeting slimme vragen om iemand beter te leren kennen, blijf jezelf en wees nieuwsgierig naar wat de ander te vertellen heeft.

Vervolgens is het zaak dit contact te onderhouden, warm te houden, zoals dat ook wel heet. Dit doe je door eens in de zoveel tijd bijvoorbeeld een mailtje te sturen, te bellen hoe het gaat, een kopje koffie met die persoon te drinken, enzovoort. Houd bij wie je al een tijdje niet meer benaderd heb en zorg er zo voor dat je in hun gedachten blijft. Als ze dan iemand nodig hebben, zullen ze eerst aan jou denken. Houd je contacten ook op de hoogte van de ontwikkelingen die jij doormaakt, zoals het behalen van je diploma en andere relevante gebeurtenissen.

Heb jij al eens aan netwerken gedaan? Zo ja, hoe doe jij dat? Heb je nog meer tips die hieraan toegevoegd kunnen worden?

« Terug naar overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op 'OK' te klikken of door gebruik te blijven maken van deze website, gaat je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Lees ook onze privacy statement. Ok, sluiten