Blog voor studenten

Lees hier alle artikelen van de leukste blog voor studenten.


Luisteren naar jezelf: Wat zeg jij?

Geplaatst op: 01-03-2016

Luisteren naar jezelf is gek genoeg minder gemakkelijk dan het lijkt. Het is verleidelijk om gewoon door te gaan zonder je te beseffen hoe je je eigenlijk voelt of wat je echt nodig hebt. Heb je weleens tot diep in de nacht doorgestudeerd voor een naderend tentamen? Of een ander over je heen laten lopen, omdat je diegene niet in de weg wilde zitten? Luisteren naar jezelf is vooral zo moeilijk, omdat het zo gemakkelijk is om jezelf te negeren. Hoe kun je dit veranderen en waarom?

Er zitten veel voordelen aan je daadwerkelijke gevoelens negeren. Als je bijvoorbeeld heel erg graag naar dat ene feestje wilt, maar je bent eigenlijk ziek, dan is het ideaal als je gewoon wat paracetamols kunt slikken en toch kunt gaan. Ook wanneer je alles wilt geven om een bepaald doel te bereiken uit angst dat je er anders niet aan hebt gedaan wat je had kunnen doen, komt het goed uit als je je vermoeidheid aan de kant kunt zetten. Met andere woorden, je kunt er verder mee gaan dan eigenlijk goed voor je is en zo meer bereiken.

Helaas is het verhaal hier echter mee niet afgelopen. Je kunt wellicht doorgaan tot je erbij neervalt, maar dat neervallen zal uiteindelijk een keer gebeuren. De rekening komt hoe dan ook een keer bij je terecht. Je krijgt bijvoorbeeld sterke vermoeidheidsklachten, slaapt slecht, hebt last van vastzittende spieren of je krijgt een echter burn-out. Al deze consequenties zorgen ervoor dat je noodgedwongen moet stoppen met datgene waar je nu al die tijd zo hard naar streefde. Om dit te kunnen voorkomen en op de langere termijn bezig te kunnen blijven, is het belangrijk om naar jezelf te luisteren.

De eerste stap is dat je je beseft dat je nu eenmaal niet alles kunt. Je kunt gewoon niet alle kerken bezingen en de doelen die je voor jezelf hebt gesteld zijn wellicht te hoog. Het is goed om jezelf uit te dagen, maar het moet wel realistisch blijven. En bijvoorbeeld nooit fouten maken hoort daar niet bij. Het is ook helemaal niet erg om niet alles te kunnen. Kijk maar eens om je heen. We hebben allemaal onze grenzen en zullen hiervoor keuzes moeten maken. Wat vind je echt belangrijk?

Hiernaast is het van essentieel belang dat je jezelf serieus gaat nemen. Ga maar eens zitten met je ogen dicht en voel simpelweg wat er in je lichaam speelt. Wellicht dat je allerlei spanningen opmerkt die je eerder nog niet voelde. Je lichaam geeft heel goed aan wat er nodig is. Heb je bijvoorbeeld last van je nek? Dan zit je misschien te lang voorovergebogen naar een scherm te staren. Strek dus de ander kant uit en gooi alles lekker los. Ook bij dit soort kleine dingetjes werkt het het beste als je jezelf serieus neemt. Ben je moe? Rust uit, je concentratie zakt niet voor niets weg. Je hoeft niet altijd sterk te zijn of het beste uit jezelf te halen, voel aan wat je nodig hebt en neem dat serieus.

Het is niet gemakkelijk om op deze manier naar jezelf te luisteren en dat serieus te nemen. Het is ook niet altijd van toepassing. Soms zit je in een situatie waarin je even niet anders kan of in het belang van een ander door moet gaan. Dat is ook helemaal niet erg, maar geef jezelf daarna tijd om uit te rusten en bij te komen. Probeer het de komende twee weken maar eens uit en voel of het je wat kan brengen of niet. Wie weet, misschien heb je nog wel meer te vertellen dan je in eerste instantie dacht. Wat heb jij te zeggen?

« Terug naar overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op 'OK' te klikken of door gebruik te blijven maken van deze website, gaat je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Lees ook onze privacy statement. Ok, sluiten