Blog voor studenten

Lees hier alle artikelen van de leukste blog voor studenten.


Je dromen tot werkelijkheid maken: Hoe doe je dat?

Geplaatst op: 26-04-2016

We dromen allemaal. We willen bijvoorbeeld een mooie woning, een leuke baan, een partner, een miljoen euro op de bank, enzovoort. Het zijn soms dingen waarvan je niet verwacht dat je ze ooit zal krijgen, maar denk aan de uitspraak: “Be careful what you wish for, you just might get it.” Het is zeker wel mogelijk om de dingen te behalen die je wilt bereiken. Wil je weten hoe? Lees dan hier verder.

Het begint met ontdekken wat je wilt. Daarvoor kun je dit kleine experiment gebruiken: Stel dat je morgenochtend wakker wordt en je hebt alle tijd en geld die je nodig hebt. Wat zou je dan gaan doen? Wat is het eerste dat in je opkomt? En wat is het tweede? Probeer voor jezelf aan te voelen welke dingen je blij maken, waar je energie van krijgt en wat je dus zou willen bereiken. Maak hier eens een lijst van, het maakt niet uit hoe gek ze klinken, zet ze gewoon allemaal eens op papier. Het is een leuke oefening waar je veel energie uit kunt halen.

De volgende stap is inventariseren. Pak van je lijst drie dingen die je het liefst zou willen of die je het meest voor ogen hebt. Werk vervolgens van al deze drie dingen uit hoe je ze zou kunnen bereiken. Echt stap voor stap. Laat je hierbij niet tegenhouden door “Ja, maar…” gedachten, werk het gewoon uit. Ook al duurt het vijf jaar voordat je er komt, je moet er bijvoorbeeld een nieuwe opleiding voor doen, gewoon blijven uitwerken. Neem er de tijd voor en praat erover met familie en vrienden. Win advies in en zet alle stappen eens op papier.

Heb je het allemaal geïnventariseerd? Dan is het tijd om het realisme erbij te halen. Kijk eerst of je per doel het ziet zitten om de stappen uit te gaan voeren. Is het doel deze stappen en moeite waard? Zo ja, dan is het de vraag hoe je het realistisch uit kunt werken. Misschien heb je wel geld nodig voor een bepaalde stap. Vraag je dan af hoe je hieraan kunt komen en hoe lang dat gaat duren. Stel jezelf dan weer de vraag of je doel dat allemaal waard is. Ja? Werk het dan uit in een concreet plan, ook al is dat verspreid over vijf jaar.

Je hebt nu een goed plan in handen om je doelen te behalen. Om dit te volgen zijn er een paar dingen nodig. Ten eerste is het van belang om je te focus te hebben op de kleine stappen. Die zijn namelijk echt haalbaar en zo werk je gestaag toe naar je einddoel. Houd hiernaast je einddoel wel in je achterhoofd als je je afvraagt waarom je het eigenlijk allemaal doet. Zorg er ook voor dat je aandacht geeft aan wat wel mogelijk is, in plaats van aan alles wat mis kan gaan of moeilijk lijkt. Door in oplossingen te denken kom je er vanzelf, ook al moet je daarvoor je plan aanpassen. Wees daarom ook flexibel, pas aan waar nodig en blijf op je doel afgaan. En onthoud: “Be careful what you wish for, you just might get it.”

« Terug naar overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op 'OK' te klikken of door gebruik te blijven maken van deze website, gaat je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Lees ook onze privacy statement. Ok, sluiten