Blog voor studenten

Lees hier alle artikelen van de leukste blog voor studenten.


Ik heb een black-out! Wat nu?

Geplaatst op: 09-02-2016

Met spanning in je hele lichaam ga je de tentamenhal in. Je probeert een paar keer rustig adem te halen, maar het lukt je niet om echt te ontspannen. Het zweet breekt je uit en met trillende handen leg je je spullen op het tafeltje klaar. Je kijkt om je heen en neemt maar een slok water uit je waterfles. Rustig blijven, zeg je tegen jezelf, het komt wel goed. De tijd gaat in en je draait het examenpapier om. En dan gebeurt het. Bij het lezen van de eerste vraag weet je niets meer. Al die studietijd lijkt voor niks geweest, al je gedachten lijken wel geblokkeerd. Oh nee, denk je, ik heb een black-out! Wat nu?

Het bovenstaande verhaal komt je wellicht bekend voor. Of je hebt er weleens over gehoord van iemand anders. Het is het rottigste wat je kunt overkomen tijdens de meest cruciale momenten. Een black-out hoeft niet alleen maar bij tentamens de kop op te steken, maar kan ook gebeuren tijdens een practicum, een toneelvoorstelling of een ander prestatiemoment. Het is ontzettend vervelend en eng tegelijkertijd. Wat kun je ertegen doen?

Het allereerste wat je moet weten is dat een black-out tijdelijk is. Het duur nooit voor altijd, alles wat je hebt geleerd en geoefend zit zeker weten nog steeds opgeslagen. Het betekent alleen maar dat je er op dit moment even niet bij kunt. Daarom is het zo belangrijk om jezelf de tijd te gunnen het weer te laten passeren. Dit kun je op verschillende manieren doen.

Wanneer je een tentamen aan het maken bent, draai je gewoon het papier even om. Neem een paar keer goed adem en bedenk je dat dit een tijdelijke vergeetbui is. Ga even iets compleet anders doen. Pak bijvoorbeeld een stukje papier en ga wat tekenen of maak een lijstje van de boodschappen die je nog wilt gaan doen later. Het maakt niet uit wat, zolang als je jezelf maar afleidt. Hoe meer je namelijk gaat zitten stressen over de black-out, hoe langer het duurt voor deze weer weggaat.

Tijdens een practicum kan het wat moeilijker zijn om de tijd te nemen, omdat er examinatoren bij zijn die je beoordelen en kijken naar wat je doet. Bespreek in dit geval van tevoren dat je last kunt hebben van een black-out, ondanks dat je goed geoefend hebt, en overleg een manier waarop je even wat rust mag nemen. Zo kun je bijvoorbeeld een time-out aanvragen of iets doen wat even helemaal niets met het practicum te maken heeft. Je zult merken dat alleen al het aangeven van de spanning die je voelt een hoop zal schelen.

Een black-out wordt vaak voornamelijk veroorzaakt door spanning. Hierdoor heen proberen te duwen of jezelf dwingen om verder te gaan heeft dan vaak weinig zin. Neem een stapje achteruit en gun jezelf wat ademruimte, je zult merken dat het werkt. Heb je zelf nog andere tips om hiermee om te gaan? Deel ze hier.

« Terug naar overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op 'OK' te klikken of door gebruik te blijven maken van deze website, gaat je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Lees ook onze privacy statement. Ok, sluiten