Blog voor studenten

Lees hier alle artikelen van de leukste blog voor studenten.


Hoe kun je je concentratie verbeteren?

Geplaatst op: 13-10-2015

Wil het leren niet goed lukken? Probeer je van alles, maar lukt het maar niet om je concentratie te verbeteren? Ontdek dan deze handige tips waarmee ook jij straks effectief kunt leren en die voldoendes binnen kunt slepen.

Als allereerste is het belangrijk je te beseffen dat wij als mensen niet gemaakt zijn om uren en uren achter elkaar achter de computer of de studieboeken te zitten. Onze concentratieboog is simpelweg niet lang genoeg om dit vol te kunnen houden. Het verschilt per persoon, maar bij de meeste mensen is de concentratie na zo’n 50 minuten wel even toe aan een pauze. De eerste tip om je concentratie te verbeteren luidt daarom: Neem voldoende pauzes. Studeer niet drie uur achterelkaar, maar maak steeds blokjes van bijvoorbeeld 50 minuten studeren en tien minuten pauze. Kies de hoeveelheden die het beste bij jou passen.

Daarnaast is het goed om tijdens je pauzes echt even iets anders te doen. Ga dus niet een mailtje beantwoorden die nog open stond, maar loop bijvoorbeeld even een ommetje. Ga naar de winkel of zet wat muziek op en dans rond in de kamer. Het maakt niet uit wat je doet, zolang je maar in beweging komt. Door te bewegen gaat ons bloed weer goed stromen en kunnen we ons beter concentreren. Probeer het maar eens uit, je zult merken dat het werkt. Als bijkomend voordeel krijg je mee dat creatieve processen veel beter op gang komen wanneer je in beweging bent.

Het is een misvatting dat je, als je iets goed wilt leren, maar door en door moet gaan. Of je nu traint voor een wedstrijd, een studieboek leert of aan het koken bent, pauzes zijn hierbij van essentieel belang. Rusten is net zo belangrijk als je inzetten. Je hebt nu eenmaal tijd nodig om alles goed te verwerken en het is veel effectiever om in kleine blokken te werken dan in één heel groot blok. Dus als je je concentratie wilt verbeteren, moet je gebruik maken van pauzes. Kom van je stoel af en doe echt even iets anders. Welke methodes gebruik jij nog meer?

« Terug naar overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op 'OK' te klikken of door gebruik te blijven maken van deze website, gaat je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Lees ook onze privacy statement. Ok, sluiten