Blog voor studenten

Lees hier alle artikelen van de leukste blog voor studenten.


Genieten van een kopje thee

Geplaatst op: 20-08-2015

Ik sta stil. Eindelijk. Ik wil niet meer rennen en hollen en haasten, ik wil gewoon een keertje stil staan en luisteren. In het begin voel ik nog niet zo veel, ik ben het ook niet gewend om echt naar mijn lichaam te luisteren. Langzaam maar zeker komt er echter iets naar boven drijven. Er vormt zich een zwaarte om mij heen die alles verplettert. Het is alsof er een zwart laken over me heen valt die al het licht uitsluit. En moe, ik voel me ontzettend moe. Waar komt dit gevoel vandaan? Ik dacht altijd zo goed bezig te zijn, maar nu lijkt het eerder alsof het tegenovergestelde waar is. Heeft mijn manier van leven, die zo wordt aangemoedigd door onze maatschappij, wellicht een negatieve kant die ik nooit gezien heb?

Laat ik het proberen uit te leggen. Het is heel gewoon dat onze agenda’s vol staan. Het is zelfs heel gewoon dat we überhaupt agenda’s hebben. Nederland functioneert nu eenmaal op de klok. Dat niet alleen, het is een ongeschreven regel dat je de klok ten alle tijde volluit benut. We moeten presteren, doorgaan, ontwikkelen, enzovoorts. An sich is hier niks mis mee, maar waar blijft de tijd om gewoon even te gaan zitten en echt te genieten van een kopje thee? Laten we eerlijk zijn, wanneer is de laatste keer dat we echt naar onszelf hebben geluisterd?

Ik wil niet beweren dat ontwikkeling en hard werken niet goed is. Dit heeft zeker zijn waarde en is ook belangrijk voor je gezondheid. We moeten er echter voor op passen dat we hier niet in doorslaan. Als we niet meer naar onszelf (durven te) luisteren, dan rennen we onszelf alleen maar voorbij. En voor wie werken we dan nog? Wat heeft het voor zin om keihard door te ploeteren en nergens echt meer van te genieten?

Mijn oproep luidt daarom als volgt: Bedenk goed waar je mee bezig bent en neem de tijd om te luisteren naar jezelf. Wat speelt er allemaal in je lichaam af? Welke gevoelens en verlangens liggen er in jezelf verborgen? Het is heel goed om juist eens stil te gaan staan, ook al zijn er negatieve gevoelens aanwezig. Het is ontzettend belangrijk dat we leren te luisteren naar onszelf en dat wat speelt er te laten zijn. Wellicht dat je dit stukje wel leest onder het genot van een heerlijk kopje thee.

« Terug naar overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op 'OK' te klikken of door gebruik te blijven maken van deze website, gaat je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Lees ook onze privacy statement. Ok, sluiten