Blog voor studenten

Lees hier alle artikelen van de leukste blog voor studenten.


Faalangst test: Heb jij last van faalangst?

Geplaatst op: 14-01-2016

Faalangst is een begrip dat inmiddels helemaal is ingeburgerd in onze maatschappij. Wanneer je er last van hebt, ben je zo bang om te falen dat je erdoor wordt belemmerd. Dit kan zich uiten in een enorme spanning voordat je een presentatie moet geven of een tentamen moet maken, maar ook wanneer je bijvoorbeeld met iemand contact moet gaan leggen. Het is voor iedereen weer een beetje anders, maar er bestaan wel algemene faalangst testen zoals deze die je een indicatie kunnen geven of je er zelf wellicht last van hebt. Waar bestaat zo’n test meestal uit en wat hebben ze eigenlijk te zeggen? En hoe zit het met jou persoonlijk?

Een faalangst test stelt je over het algemeen vragen over verschillende aspecten van faalangst en geeft je daar een bepaalde score op. Deze scores worden bij elkaar opgeteld en zo val je binnen een categorie van waarschijnlijk wel of geen last van faalangst. Het verschilt uiteraard per test waar je precies op gescoord wordt, maar over het algemeen worden er vier aspecten behandeld.

Ten eerste wordt er vaak gevraagd naar je kennis over faalangst en of je een inzicht hebt in hoe het bij jou werkt. Zoals elk proces is bewustwording een eerste belangrijke stap. Als je voor jezelf goed weet wat het inhoudt en waar jij vooral last van hebt en waar dat door kan komen, ben je al een heel eind. Als je dit niet hebt, betekent het natuurlijk niet direct dat je last hebt van faalangst, maar kan het wel helpen om meer informatie te vergaren zodat je meer inzicht krijgt over jouw situatie. Wat weet jij eigenlijk van faalangst en zou je er zelf wel of geen last van kunnen hebben?

Een ander aspect gaat over de strategieën die je toepast in bekende of onbekende situaties. Zo kunnen de vragen bijvoorbeeld gaan over of je graag nieuwe dingen uitprobeert of juist niet. Of dat je veel op de obstakels let of juist op de mogelijkheden. Je kunt waarschijnlijk al wel raden dat wanneer je vooral op de dingen let die fout kunnen gaan of liever niets nieuws uit wilt proberen, je wellicht last van faalangst kan hebben. Hoe zit dit bij jou?

Zelfvertrouwen is een ander belangrijk aspect dat mee kan spelen. Veel mensen denken dat zelfvertrouwen iets is wat je hebt of niet. Dit blijkt echter helemaal niet het geval te zijn, je kunt het namelijk gewoon leren om zelfverzekerder te worden. De vragen van de faalangst test kunnen daarom gaan over hoe het met je eigen zelfvertrouwen op dit moment is en of je een idee hebt hoe je dit zou kunnen vergroten. Heb je zelf het gevoel dat je zelfverzekerder zou kunnen worden?

Het laatste aspect waar ik het over wil hebben is de positieve kant van faalangst. Het is namelijk niet alleen maar slecht, het brengt je ook vaak dingen die prettig of veilig zijn. Zo ben je bijvoorbeeld heel nauwkeurig of lever je vrijwel altijd goed werk af. Hierbij hoort ook een stukje dat het oké is om te falen, dat je fouten mag maken. Mag dat van jezelf ook?

Wellicht dat je tijdens het lezen van deze blog het idee hebt gekregen dat je weleens last zou kunnen hebben van faalangst. Geen paniek, er zijn gelukkig genoeg cursussen te vinden die je hierbij kunnen helpen. En wanneer de gevoelens dieper gaan dan dat, kun je altijd contact opnemen met een professional die je hierbij kan helpen. Geef niet op, ook voor jou zijn goede hulpmiddelen te vinden die echt werken.

« Terug naar overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op 'OK' te klikken of door gebruik te blijven maken van deze website, gaat je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Lees ook onze privacy statement. Ok, sluiten