Blog voor studenten

Lees hier alle artikelen van de leukste blog voor studenten.


Faalangst kenmerken: Wat zijn ze?

Geplaatst op: 27-10-2015

Faalangst, je hebt er vast wel eens van gehoord. Het is niet, zoals sommigen zeggen, een ziekte of stoornis, maar een angst die je kan belemmeren in je dagelijks functioneren. Maar hoe werkt dat eigenlijk? Wat zijn faalangst kenmerken en hoe herken je die? En, de moeilijkste vraag van allemaal, heb je er wellicht zelf last van? Lees mee en ontdek alles wat je moet weten over faalangst kenmerken.

Wanneer je last hebt van faalangst, ben je erg bang om te falen of het fout te doen. Dit uit zich bijvoorbeeld in hevige angstgevoelens vlak voor het maken van een tentamen, het geven van een presentatie, het doen van een practicum en noem maar op. Een beetje spanning voor deze momenten is geen enkel probleem, dat houdt ons juist scherp. Maar zodra het zo groot wordt dat je erdoor wordt belemmert, dan is het goed om te kijken hoe je hiermee om kunt leren gaan.

Faalangst laat zich grofweg in drie categorieën indelen: Cognitieve faalangst, Lichamelijke faalangst en Sociale faalangst. Cognitieve faalangst laat zich zien door allerlei gedachten die door je hoofd spoken voor of terwijl je met een taak bezig bent. Bijvoorbeeld: “Ik kan het toch niet” of “Zie je wel, het gaat nu al niet goed”. Lichamelijke faalangst is beter voor de buitenwereld zichtbaar, omdat je hierbij moeite hebt met lichamelijke prestaties, zoals het doen van een practicum dat beoordeeld wordt. Sociale faalangst kenmerkt zich in angst voor de oordelen van anderen in sociale situaties. Bijvoorbeeld de bange gevoelens die je krijgt bij het geven van een presentatie of bij het aangaan van sociale interacties op een feestje. Het is natuurlijk mogelijk dat je een combinatie van deze angsten ervaart, iedere faalangst is namelijk uniek.

Al deze vormen van faalangst hebben zo hun eigen karakteristieken. Een paar voorbeelden van faalangst kenmerken zijn: Piekeren, zorgen maken over wat anderen zullen vinden, vaak naar goedkeuring vragen, zelf geen beslissingen durven nemen, klassikaal niets durven vragen, angst in de vorm van hartkloppingen, zweten, trillen, enzovoort, succes bij andere oorzaken leggen dan bij jezelf, alles helemaal goed willen doen en meer. Al deze reacties kunnen kenmerken van faalangst zijn.

Herken je jezelf in dit verhaal? Heb je het gevoel dat de faalangst kenmerken ook op jou van toepassing zijn en wordt je er in je dagelijks leven door belemmert? Dan hoef je het hier niet bij te laten zitten. Er zijn veel verschillende manieren waarop je met faalangst om kunt gaan, zodat ook jij er sterker van kunt worden. Je kunt ontdekken hoe faalangst bij jou werkt, jezelf helpende strategieën aanleren, op een goede manier leren falen en zelfs de positieve kanten ervan inzien. Op wat voor manier ga jij ermee om?

« Terug naar overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op 'OK' te klikken of door gebruik te blijven maken van deze website, gaat je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Lees ook onze privacy statement. Ok, sluiten