Blog voor studenten

Lees hier alle artikelen van de leukste blog voor studenten.


Beter leren leren

Geplaatst op: 27-11-2015

Wil jij beter leren leren? Met deze tips moet dat vast en zeker lukken. Ontdek hier goede informatie over plannen, studeren en tentamenstress.

Plannen, voor sommigen is het een vloek en voor anderen een zegen. Het komt altijd weer terug en dat is natuurlijk niet voor niets. Een goede planning maak je als volgt: Zet alles wat je het komende blok moet leren op papier. Deel dit vervolgens onder in blokken van bijvoorbeeld twee uur studeren. Reken uit hoeveel van deze blokken je per week moet doen en verdeel dit weer onder in je weekplanning. Houd het flexibel en maak elke week weer een planning voor de week erna. Zo kun je dingen blijven doen die onverwachts tussendoor komen. Houd ook wat ruimte over voor herhalen en eventuele achterstanden. Het kan zijn dat je wel eens hebt geprobeerd hebt om te plannen, maar dat je je er niet aan kon houden? Maak in dat geval gebruik van een stok achter de deur. Bijvoorbeeld studiegenootjes waarmee je samen gaat studeren of iemand die je hierbij helpt.

Het studeren zelf kun je het beste in stukjes doen die behapbaar zijn. Ga niet alles in één keer proberen door te lezen, maar lees het globaal en ga steeds gedetailleerder studeren. Herhaal dit regelmatig om helemaal klaar te zijn voor het tentamen. Op deze manier moet je de stof op een goede manier tot je kunnen nemen en goede cijfers kunnen halen. Verlies je je concentratie nog wel eens? Ga dan vooral even naar buiten. Studeer bijvoorbeeld 50 minuten en ga dan tien minuten even een wandelingetje maken. Je kunt vervolgens weer met goede moed aan de slag gaan. Probeer het maar eens uit, je zult echt merken dat het werkt.

Tentamenstress kan een rotgevoel zijn, ook al heb je goed geleerd. Probeer je op de tentamens zo goed mogelijk voor te bereiden, bijvoorbeeld door oude tentamens eerst te oefenen. Bedenk je ook dat een beetje stress juist goed voor je kan zijn. Het houdt je namelijk scherp en laat je actief en creatief nadenken. Hiernaast is het handig om bij een meerkeuze tentamen niet eerst alle vragen te lezen, maar ze juist één voor één te doen. Dit voorkomt verwarring en zorgt voor een betere concentratie. Schrijf met een open tentamen eerst je antwoorden in steekwoorden op en schrijf ze daarna uit. Eerst moet de kennis op papier en dan kun je je wel druk maken over spelling en schrijfstijl.

Al deze tips en meer worden nog veel uitgebreider behandeld in de cursus Effectief studeren. Mocht dit echter niet voldoende zijn, neem dan contact op met je studieadviseur of een andere vertrouwenspersoon. Ook jij kan beter leren leren. Heb je zelf ook nog tips? Deel ze hier, zodat we elkaar verder kunnen helpen.

« Terug naar overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op 'OK' te klikken of door gebruik te blijven maken van deze website, gaat je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Lees ook onze privacy statement. Ok, sluiten