Blog voor studenten

Lees hier alle artikelen van de leukste blog voor studenten.


Angst kan juist helpen

Geplaatst op: 14-06-2016

Angst zien we over het algemeen als iets dat slecht is en waar je zo snel mogelijk weer vanaf moet komen. Dit is ook niet zo gek, want het is geen prettig gevoel en het komt regelmatig voor in situaties waarin we helemaal niet bang hoeven te zijn. Denk hierbij aan een irrationele angst voor grote ruimtes of overgeven. En toch is ook deze angst heel belangrijk en kan het ons juist helpen. Hoe? Ik zal het in deze blog uitleggen.

Wat is angst? We voelen het wanneer ons hart sneller gaat kloppen, we gaan zweten, trillen, enzovoort. Angst is heel functioneel, het beschermt ons namelijk tegen gevaar. Als er bijvoorbeeld een auto op je af komt rijden, dan moet je zo snel mogelijk aan de kant springen. Je adrenaline gaat direct pompen en door je angstreactie kun je jezelf in veiligheid brengen. Dit wordt ook wel de ‘vecht of vlucht reactie’ genoemd, je rent weg of je vecht. De angst die je voelt als je aan de rand bovenop een hoog gebouw staat is er ook om je te waarschuwen dat een stapje verder fataal kan zijn. Angst komt echter ook in minder logische situaties voor.

Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat iemand erg bang is voor grote ruimtes of eerst twintig keer het gas moet checken voordat hij/zij de deur uit durft te gaan. Dit soort angsten zijn een stuk minder functioneel en kunnen zelfs je leven negatief beïnvloeden. We snappen rationeel wel dat er geen reden is tot angst, maar toch voelen we het. Onder andere hierom zijn er termen in het leven geroepen als ‘angststoornis’ en de daarmee verbonden wens om ervan af te komen. Hoewel de behandelingen hiervoor, zoals exposure waarbij je stap voor stap wordt blootgesteld aan datgene wat je angstig maakt, goed werken, gaan ze volgens mij toch ook ergens aan voorbij. We komen hiermee op een diepere laag.

In mijn optiek is een angst voor bijvoorbeeld overgeven een uiting van een diepere angst. Rationeel gezien snappen we allemaal wel dat overgeven over het algemeen geen probleem is, maar toch voelen sommige mensen heftige angstreacties als ze er alleen al over nadenken. Ik denk daarom zelf dat deze reactie een onderliggende angst laat zien die we existentieel kunnen noemen, die dus te maken heeft met onze existentie/ons bestaan. Zo moet ieder mens omgaan met het feit dat we allemaal sterfelijk zijn, alleen zijn op deze wereld en een eigen verantwoordelijkheid hebben. Om hiermee om te gaan, hebben we veel beschermingsmechanismen opgebouwd die echter niet altijd even goed werken. En door deze kieren komt de angst tot uiting in irrationele dingen zoals in een angst voor overgeven.

De bestaande behandelingen zoals exposure werken goed om de angst tegen te gaan en te verwijderen. Voor een diepere aanpak is denk ik echter een andere benadering nodig. Eentje die de angst niet alleen maar ziet als iets wat weggehaald moet worden, maar als iets wat onze gevoeligheid voor existentiële thema’s laat zien. Door met respect met deze angst om te gaan en te behandelen als een deel van ons, wordt het iets waar we echt mee in contact kunnen komen. En juist door dit contact te ervaren, wat het beste onder begeleiding van een professional kan gebeuren, pakken we de angst als het ware niet aan, maar zien we het als waardig hulpmiddel en ontdekken we onze eigen gevoeligheden. En van daaruit kunnen we meer in het leven gaan staan en nog waardevoller contact met anderen maken.

Mijn visie op angst is geen kant-en-klare oplossing die gemakkelijk toe te passen is, maar een manier om dieper in contact te komen met onszelf, de mensen om ons heen en het leven an sich. Angst kan hier echt bij helpen en hoeft niet alleen maar iets te zijn wat weggewerkt moet worden. Er is niks mis met het wegnemen van je angst, het is ook belangrijk om de deur af en toe dicht te doen, maar misschien kunnen we hier en daar de deur op een kiertje zetten en kijken wat onze angsten eigenlijk echt te zeggen hebben.

« Terug naar overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op 'OK' te klikken of door gebruik te blijven maken van deze website, gaat je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Lees ook onze privacy statement. Ok, sluiten