Blog voor studenten

Lees hier alle artikelen van de leukste blog voor studenten.


5 tips voor iedere beginnende ondernemer

Geplaatst op: 05-04-2016

In mijn tijd als zelfstandig ondernemer ben ik al met veel obstakels, dalen, hoogtepunten en andere levenslessen in aanraking gekomen. Vanuit deze ervaringen wil ik graag met jullie delen welke leerpunten ik er zelf uit heb opgepikt, om elke startende ondernemer op weg te helpen naar een goed begin voor een succesvolle onderneming.

1. Geef niet op

De allereerste tip die ik mee wil geven is waarschijnlijk de belangrijkste: Geef niet op. Een onderneming starten en draaiende houden vraagt veel van je en is allesbehalve gemakkelijk. Je moet tegenslagen kunnen incasseren en creatief blijven nadenken. Het opbouwen van iets heeft tijd nodig en zeker in het begin zullen de beloningen vrij schaars zijn. Bedenk daarom goed waarom je ermee begonnen bent. Wat is je doel met je onderneming? Waar gaat je hart sneller van kloppen? Houd dit doel steeds voor ogen, schrijf het ergens op, maak er een plaatje van, zorg ervoor dat je jezelf eraan kan blijven herinneren en dan zal je merken dat je echt kunt doorgaan.

2. Zie tegenslagen als leermomenten

Als je iets nieuws probeert kunnen er twee dingen gebeuren, je slaagt of je leert iets nieuws. Tegenslagen horen bij het leven en al helemaal bij een onderneming. Zie ze daarom niet als iets wat je neerhaalt, maar juist als iets waar je van kunt leren. Als je weet hoe iets niet moet of wat je moet laten, weet je ook beter wat je wel moet doen. Blijf daarom leren, hoe oud of jong je ook bent.

3. Neem risico’s

Ga uit je comfortzone en neem risico’s. Het zal niet altijd goed gaan, maar zie daarvoor mijn vorige tip. Het is niet alleen erg leuk en spannend om risico’s te nemen, het is ook heel erg belangrijk om meer te bereiken dan je in eerste instantie gedacht had. Laat je zekerheden varen en spring in het diepe, alleen dan weet je wat voor schatten daar te vinden zijn.

4. Doe het niet alleen

Je kunt niet alles goed doen in je eentje. De ene persoon is bijvoorbeeld heel goed in netwerken, terwijl de andere excelleert in het maken van planningen. Zo kan ik zelf bijvoorbeeld goed teksten schrijven, maar ben ik een ramp op het gebied van lay-out. Doet het daarom niet alleen. Schakel anderen in die de vaardigheden hebben waar het jou aan ontbreekt. Zo werk ik bijvoorbeeld samen met een webbouwer, tekenaar en marketingexpert om meer gedaan te krijgen dan ik alleen zou kunnen.

5. Denk in de lange termijn

Verwacht geen groot succes in de eerste drie jaar. Dit klinkt lang, maar is eigenlijk helemaal niet zo gek als je bedenkt hoeveel tijd er nodig is om een goed netwerk en klantenbestand op te bouwen. Goede dingen hebben nu eenmaal tijd nodig, dus gun jezelf die tijd. Je zal snel teleurgesteld raken als je een hoop klanten of verkopen verwacht in het eerste jaar. Maak lange termijnplanningen en stel je hierop in. Dan komt het succes op een gegeven moment als vanzelf op je deur kloppen.

Heb je zelf nog meer tips voor beginnende ondernemers? Deel ze hier, zodat we elkaar weer een stap verder kunnen helpen.

« Terug naar overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op 'OK' te klikken of door gebruik te blijven maken van deze website, gaat je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Lees ook onze privacy statement. Ok, sluiten