Blog voor studenten

Lees hier alle artikelen van de leukste blog voor studenten.


5 tips om je relatie te verbeteren

Geplaatst op: 19-04-2016

Relaties zijn niet makkelijk. Je begrijpt bijvoorbeeld niet waarom de ander niet genoeg aandacht aan je besteed of je irriteert je mateloos aan bepaalde gedragingen in en rondom het huis. Wat er ook aan de hand is, het is nodig om wat werk te verzetten als je allebei voldoeding uit de relatie wilt halen. Om je hier alvast een handje bij te helpen staan hier vijf tips opgesteld die je relatie echt kunnen verbeteren.

1. Communiceren is de sleutel.

Communicatie is de sleutel in iedere relatie. Als er niet wordt gecommuniceerd, ontstaan er onderhuidse irritaties die zich opstapelen tot de bom een keer barst. Het is daarom essentieel om met elkaar te blijven praten. Lopen jullie bij ruzies vast of gaan jullie steeds in hetzelfde cirkeltje rond? Probeer dan deze oefening eens uit: Maak tien minuten tijd voor elkaar en begin elke zin met “Ik voel…”. Je zult merken dat het gesprek al gauw op een ander niveau komt als jullie kunnen beschrijven wat er op dat moment gaande is en het bij jullie zelf kunnen houden. Stel je open voor wat de ander beschrijft en geef vervolgens terug wat dat weer bij jou doet. Het klinkt simpel, maar is een lastige oefening die erg veel kan brengen.

2. Maak tijd voor elkaar.

Tijd voor elkaar maken is ook een heel belangrijk onderdeel van iedere relatie. Voor je het weet woon je samen, maar leef je vrijwel langs elkaar heen door alle andere aspecten die het leven van je vraagt. Dit is jammer, want als het goed is, vinden jullie het erg leuk om iets met elkaar te doen. Maak daarom een systeem dat voor jullie beiden goed werkt om tijd voor elkaar te maken, bijvoorbeeld een vast avondje in de week of minimaal één keer per week iets samendoen. Het is soms even wennen, maar ook erg leuk om te doen.

3. Laat irritaties niet liggen.

Zoals gezegd is communicatie essentieel voor iedere relatie. Het is daarom erg belangrijk dat als je ergens mee zit, je irriteert je bijvoorbeeld ergens aan, om dit zo snel mogelijk te bespreken. Beschrijf wat je dwars zit en luister naar wat de ander erover denkt. Zo voorkom je dat je op een onverwachts moment heel erg boos wordt op iets heel kleins, omdat er onderhuids dingen speelden die niet besproken werden. Het kan eng zijn om hierover te beginnen, maar je relatie kan er echt veel sterker door worden.

4. Geef elkaar complimentjes.

Het klinkt wellicht wat simpel, maar het geven van complimentjes en het uitspreken van waardering zal je relatie een echte boost geven. We zijn geneigd om alleen maar iets te zeggen als de ander wat verkeerds doet, maar vergeet niet om juist ook te vertellen hoe fijn je het vindt dat de ander bijvoorbeeld de afwas heeft gedaan en geef een complimentje wanneer je iets van die ander mooi of leuk vindt.

5. Vergeet de seks niet!

Over het algemeen geldt dat hoe langer je in een relatie zit, hoe minder vaak je seks met elkaar hebt. Dit betekent niet dat je elkaar niet meer aantrekkelijk vindt, maar dat het gewoon wat vertrouwder wordt. Het zou echter zonde zijn als je (bijna) nooit meer het bed met elkaar deelt. Seks is, naast de voldoening die het geeft, belangrijk om met elkaar te delen. Zit de sleur er een beetje in? Vraag elkaar naar eventuele geheime fantasieën, probeer nieuwe dingen uit een sekswinkel, ga op een cursus, koop een boek, enzovoort. Er zijn genoeg manieren om het vuur weer aan te wakkeren.

We zijn in vogelvlucht door een aantal handige tips voor je relatie heen gegaan. Weet jij er zelf nog meer? Deel ze dan hier.

« Terug naar overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op 'OK' te klikken of door gebruik te blijven maken van deze website, gaat je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Lees ook onze privacy statement. Ok, sluiten