Blog voor studenten

Lees hier alle artikelen van de leukste blog voor studenten.


10 tips om beter te studeren

Geplaatst op: 20-08-2015

Ontdek tien tips waarmee je beter leert leren. Welke tips ken je al en welke zijn nieuw? Weet je zelf nog een aantal goede tips? Deel ze hier!

Tip 1: Opdelen van de leerstof

Geplaatst op: 20-08-2015

Daar liggen ze dan. De grote stapel studieboeken die je door moet ploeteren. En vergeet niet een aantal artikelen die daar nog bovenop komen. Studeren is niet gemakkelijk, dat weten veel studenten maar al te goed. Effectief studeren kun je gelukkig leren. In deze reeks van blogs ga ik één voor één tien tips bij langs die je hier een handje bij kunnen helpen. We beginnen met de eerste tip: Opdelen van de leerstof.

Wanneer je veel studiewerk moet verrichten, is het niet verstandig om alles in één keer proberen te leren. Wij mensen hebben nu eenmaal tijd nodig om informatie te verwerken en alles goed in ons geheugen op te slaan. Een veel gemaakte fout is dat studenten zoveel mogelijk stof in één keer proberen door te nemen. Dit klinkt heel effectief, want je gaat in korte tijd door veel leerwerk heen. Wellicht heb je het zelf wel eens geprobeerd. Werkte het? Kon je ontspannen leren? Ik gok dat het antwoord negatief is.

Om deze valkuil te voorkomen is het belangrijk dat je de leerstof eerst opdeelt in behapbare brokken. Dit betekent dat je een opdeling maakt in blokken van bijvoorbeeld twee uur leren. Stel dat je in twee uur 30 pagina’s door kunt nemen en een boek bestaat uit 150 pagina’s, dan kun je berekenen dat je vijf blokken van twee uur nodig hebt om het hele boek door te spitten.

Deze vijf blokken kun je vervolgens verdelen over de tijd die je hebt voordat het tentamen zich aandient. Hoe je dit efficiënt en voor al je vakken kunt doen, kun je in een volgend blog lezen. Het is belangrijk dat je, terwijl je bezig bent met leren, na elk uur even tien minuten iets anders gaat doen. Geef jezelf pauzes, dat werkt veel effectiever. Je zult merken dat je concentratie gemakkelijker vast te houden is en je een langere periode goed kunt blijven leren.

Ik hoop dat je wat aan deze eerste tip hebt. In de volgende blog gaan we onderzoeken hoe je het beste je studieruimte kunt indelen voor een zo efficiënt mogelijke manier van werken.


Tip 2: Zorg voor een goede studieruimte

Geplaatst op: 20-08-2015

In de vorige blog hebben we besproken waarom je alle leerstof die je door moet nemen het beste op kunt delen en hoe je dit voor elkaar krijgt. Om ervoor te zorgen dat het studeren ook daadwerkelijk gaat lukken kun je veel invloed uitoefenen door je studieruimte zo effectief mogelijk in te delen. Hoe? Lees hier verder en ontdek het voordeel van een echte werkruimte.

Mensen werken heel associatief. Ken je dat gevoel wanneer je een bepaald liedje hoort, je weer terug moet denken aan die ene vakantie? Alleen al de eerste klanken van het nummer geven je weer dat vakantiegevoel terug. Pavlov had dit ontdekt met zijn honden en kon ze laten kwijlen bij een bepaald geluid. Wanneer je een geluid, geur, beeld, smaak en/of gevoel steeds in combinatie met een bepaalde gebeurtenis of gedrag samen beleeft, ga je deze twee stimuli aan elkaar verbinden. Dit gegeven kun je gebruiken om jezelf in een ‘studie modus’ te zetten door een bepaalde omgeving te creëren waar je alleen maar studeert.

Stel je voor dat je een bepaalde plaats hebt waarin je alleen maar met je studie bezig bent en geen andere dingen doet. Dus je bent daar niet met je mobiel aan het spelen, tv aan het kijken, gezellig aan het kletsen, enzovoort. Als je dit een tijdje volhoudt, laten we zeggen twee weken, dan zul je merken dat je op een gegeven moment de ruimte alleen al binnen hoeft te stappen om gestimuleerd te worden om te gaan studeren. Het is een soort zelf manipulatie die heel effectief kan werken.

Hoe maak je deze ruimte? Ga eens bij jezelf na wat voor jou het beste werkt wanneer je wilt studeren. Hoe warm of koud moet het zijn? Sommige studenten hebben het liefste een zonnetje en anderen juist een beetje kou. Vind je het prettig om wat achtergrond geluid te hebben of moet het juist doodstil zijn? Zit je graag achter een bureau of in een luie stoel? Studeer je het beste wanneer je alleen bent of moet er iemand naast je aan het werk zijn? Stel jezelf al deze en meer soortgelijke vragen om erachter te komen hoe jouw studieruimte er het beste uit kan zien. Een voorbeeld kan zijn dat je op jezelf in een stille, witte kamer wilt zitten met alleen je boeken en pen en papier op tafel.

Zodra je een goed zicht hebt op hoe je studieruimte er het beste uit kan zien, kun je dit waarmaken. Zoek de ruimte ergens op waar je gemakkelijk heen kunt en goed de beschikking over hebt. Bijvoorbeeld een kamer in huis, in de bibliotheek, een kantoor op stage, enzovoort. Heel veel succes. In de volgende blog gaan we het hebben over hoe je je het beste op tentamens kunt voorbereiden, zodat je goede cijfers kunt halen.


Tip 3: Vraag om oude tentamens

Geplaatst op: 20-08-2015

Aan de hand van de eerdere blogs hebben we gezien hoe je de studiestof het beste kunt verdelen en hoe je het studeren aan de hand van een goede studieruimte kunt bevorderen. Na al dat werk is het tijd voor de grote test: het tentamen. In deze blog gaan we één heel goed werkende tip bij langs die je kan helpen om je er zo goed mogelijk op voor te kunnen bereiden: vraag om oude tentamens.

Ten eerste zijn oude tentamens zo handig, omdat je daardoor een idee krijgt van wat voor soort vragen er gesteld worden. Zijn het meerkeuzevragen, open vragen of essay vragen bijvoorbeeld? Voor meerkeuzevragen moet je vooral kennis hebben en feiten stampen. Bij open vragen moet je de kennis meer kunnen toepassen en kunnen onderbouwen. Met een essay tentamen moet je een verhaal kunnen schrijven waarbij je een bepaald standpunt uitlegt of verdedigt. Door te weten wat het soort vragen zijn dat je kunt verwachten, kun je je op een effectieve manier voorbereiden en goed leren.

Een ander groot voordeel van oude tentamens is dat je een gevoel krijgt voor het soort informatie dat erg belangrijk is om te onthouden. Je zult merken dat veel tentamens bepaalde stof vaak terug laten komen. Dit zijn de kernpunten van de leerstof en het is daardoor erg belangrijk om in ieder geval deze informatie goed te kennen en toe te kunnen passen.

Tot slot kun je oude tentamens goed gebruiken om te oefenen. Door veel oude tentamens te maken, weet je steeds beter wat er voornamelijk gevraagd wordt en kun je dit direct oefenen. Je leert vaak het beste door gewoon te doen en oude tentamens zijn hier heel geschikt voor.

Er zijn verschillende manieren om de oude tentamens te bemachtigen. Zo kun je in eerste instantie aan docenten vragen of zij weten waar de oude tentamens zijn opgeslagen. Andere studenten weten ook vaak wel deze tentamens te vinden. Vraag eens rond in de klas of ga online op fora zoeken naar degene met de juiste informatie. Sommige vakken hebben hun oude tentamens online staan op de website van de school. Probeer verschillende wegen uit en je zult merken dat je redelijk gemakkelijk aan de tentamens kunt komen.

Studeren kan erg leuk, maar ook saai zijn. Het is heel goed mogelijk om je studie op zo’n manier te beïnvloeden dat het levendig wordt en je daardoor veel meer kunt leren en beleven. Om je hier een handje bij te helpen, kun je de volgende blog lezen. Daar gaan we in op de vraag: Hoe maak ik mijn studie leuk?


Tip 4: Maak het levendig

Geplaatst op: 20-08-2015

Tot nu toe hebben we het gehad over hoe je de studiestof kunt verdelen, een goede studieruimte maakt en hoe je je op tentamens kunt voorbereiden. Deze onderwerpen klinken misschien wat droog. Hoog tijd om het wat op te leuken. Door je studie levendig te maken, ga je op een andere manier leren en word je veel effectiever in het studeren.

Ten eerste kun je het werkveld ingaan. Zoek mensen op die werken in het veld dat jij interessant vindt en nodig ze uit voor een kopje koffie. Je kunt tijdens zo’n gesprek allerlei vragen stellen en een gevoel krijgen voor hoe de daadwerkelijke praktijk eruit kan zien. Op deze manier krijg je een beeld van waar je naar toe werkt met je opleiding en kun je daar motivatie uit putten. Daarnaast is het erg handig om je netwerk uit te breiden op deze manier. Wie weet wat je er later nog eens aan kunt hebben.

Ga zelf ook het werkveld in. Zoek bijvoorbeeld een vrijwilligersbaantje op een plaats waar jij eventueel later zou willen werken. Je kunt dan ervaring opdoen, ontdekken of het echt wat voor jou is en je CV ermee opkrikken. Hiernaast kun je vaak wel een kijkje nemen in het werkveld door bijvoorbeeld gewoon naar de rechtszaal, sportschool, het ziekenhuis, theater, enzovoort te gaan.

Een andere manier om je studie levendiger te maken, is door elke opdracht die je krijgt niet alleen maar voor je docent te maken. Als je bijvoorbeeld essays moet schrijven, onderzoek dan of je ze ook in bijvoorbeeld een studentenkrant mag publiceren. Op deze manier krijg je meer zin om te schrijven en doe je wat extra’s wat je weer op je CV kunt zetten.

Maak daarnaast altijd actief aantekeningen in college en maak niet gewoon een foto met je mobiel van wat er op het bord staat. Door zelf aantekeningen te maken concentreer je je echt op de kernpunten van het verhaal dat verteld word en zal je de stof veel beter in je opnemen. Je studeert daardoor veel effectiever en maakt het nog leuk ook, omdat je een actieve rol aanneemt. Passief wat stof tot je nemen is veel saaier.

Wanneer je op een slimme en actieve manier met je studie omgaat, wordt het vanzelf veel leuker. Je voelt je er meer bij betrokken, je krijgt een gevoel van wat je ermee wilt bereiken en kan daardoor veel beter leren en tentamens halen. Je kunt zelf een grote invloed hebben op hoe je met je opleiding omgaat en hoe leuk deze voor je is. Deel deze tips ook vooral samen met studiegenoten, zodat jullie samen op pad kunnen.

In de volgende blog gaan we het hebben over hoe je het beste een planning kunt maken en hoe je je hier ook nog eens aan kunt houden.


Tip 5: Leer goed gebruik te maken van plannen

Geplaatst op: 20-08-2015

Een groot struikelblok van veel studenten is dat ze moeten leren hoe ze effectief met hun tijd om kunnen gaan en zo efficiënt mogelijk door de leerstof heen kunnen komen. Daarom gaan we in deze blog in op de vraag: Hoe kun je goed leren plannen?

Ten eerste is het belangrijk dat je een overzicht creëert van wat je allemaal moet leren. Zet daarom elk vak op een rijtje en schrijf op wat de leerstof is. Zo kan het bijvoorbeeld voorkomen dat je voor het ene vak een aantal hoofdstukken moet leren en voor het andere wat essays moet schrijven. Zet er ook bij hoeveel tijd je hebt voordat het tentamen er is.

Je hebt nu een overzicht van wat je de komende periode allemaal moet doen. Verdeel dit vervolgens over de weken die je tot je beschikking hebt. Heb je bijvoorbeeld zeven weken de tijd om 14 hoofdstukken te leren? Dan kun je dus twee hoofdstukken per week leren en ben je op tijd klaar voor het tentamen. Houd er wel rekening mee dat je wat tijd overhoudt om de stof te herhalen. Iets dat je zeven weken geleden hebt gelezen, moet wel even herhaald worden vlak voor de toets.

Nu je per week weet wat je moet doen, kun je een gedetailleerd schema maken. Stel dat je volgende week drie hoofdstukken en een essay moet schrijven, dan kun je dit verdelen over de dagen die je daarvoor beschikbaar hebt. Met een beetje slim plannen zul je merken dat je daarnaast behoorlijk wat vrije tijd overhoudt en bijvoorbeeld het hele weekend niets hoeft te doen. Hoe efficiënter je te werk gaat, hoe beter het zal gaan.

Plannen wordt niet voor niets zo vaak aangeraden door docenten en begeleiders. Door het goed aan te pakken kun je op een slimme manier met de leerstof omgaan en ook nog vrije tijd overhouden voor andere leuke dingen. Als bonus scheelt het je vaak ook veel stress voor de tentamens, omdat je weet dat je goed bent voorbereid en niet alles op het laatste moment nog hoeft te doen.

In de volgende blog gaan we het hebben over hoe je een stok achter de deur kunt krijgen om zo efficiënt mogelijk te kunnen studeren.


Tip 6: Zorg voor een stok achter de deur

Geplaatst op: 20-08-2015

Een goede planning maken is belangrijk wanneer je effectief wilt studeren, maar je aan deze planning houden is minstens zo essentieel. De goede voornemens zijn leuk, maar zonder daadwerkelijke actie heeft het weinig zin. Het is daarom belangrijk dat je een stok achter de deur krijgt, een manier die bij jou past waardoor je daadwerkelijk aan de slag gaat. Deze blog laat je zien hoe je dit voor elkaar kunt krijgen.

Als eerste punt moet je bedenken welke methodes bij jou passen. Werkt het bijvoorbeeld goed wanneer je samen met iemand studeert? Heb je iemand nodig die je aan het werk zet? Kun je jezelf juist het beste belonen zodra je goed werk hebt geleverd? Ga eens na welke methoden je in het verleden allemaal hebt geprobeerd en haal de situaties eruit waar jij het meeste aan het werk was. Wat hadden deze situaties met elkaar gemeen? Wat werkt voor jou?

Aan de hand van deze voorbeelden kun je wellicht wat inspiratie op doen als je niet goed weet wat voor je zou kunnen werken:

- Reken uit hoeveel studiemomenten je nodig hebt in een week en plan deze samen met een medestudent in. Spreek af dat je samen studeert vanaf nu. Op deze manier kun je elkaar stimuleren en elkaar aan de afspraken houden.

- Maak een studiegroepje waar je voor elkaar verantwoordelijk bent. Iemand controleert jouw werk en jij controleert het werk van de volgende persoon, enzovoort. Maak een vaste afspraak waar je allemaal naar toe komt.

- Vraag iemand in je nabije omgeving die je aan het werk zet en eventueel je schema kent, zodat hij of zij op het juiste moment kan inspringen.

- Zie studeren als werk. Hier denk je ook niet over na, maar ga je gewoon. Door de eerdere tips te gebruiken kun je een efficiënte werkruimte creëren. Gebruik deze ruimte alsof je naar je werk gaat.

Je kunt heel goed een aantal van deze, of zelf bedachte, opties uitproberen en onderzoeken of ze werken of niet. Het kost je in het begin wat tijd en moeite om dit uit te vinden, maar je hebt er de rest van je studie heel veel aan. Zie het als een investering voor later. Heel veel succes. Een andere manier om jezelf aan het werk te zetten komt in de volgende blog aan bod.


Tip 7: Wees actief

Geplaatst op: 20-08-2015

In de vorige blogs zijn al veel verschillende tips langs gekomen om beter te leren studeren. Deze tip gaat erover hoe je door zelf in actie te komen het meeste uit je opleiding kunt halen. Veel studenten gaan maar half wakker naar de collegezalen toe. Ze zitten er passief bij of doen alles pas op het laatste moment. Het grote nadeel van deze benadering is dat je weinig leert en het al snel erg saai wordt om te studeren. Juist door zelf actief mee te doen, zul je merken dat het een stuk aangenamer en leuker wordt om met je opleiding bezig te gaan.

Waar je mee kunt beginnen is om echt actief aantekeningen te maken bij de colleges. Maak geen foto van wat er op het bord staat en houd je niet alleen vast aan de PowerPoint presentatie. Pak pen en papier (of je laptop) erbij en schrijf mee met wat er wordt uitgelegd. Doordat je niet alles kunt opschrijven wat de docent zegt, moet je de kernboodschap er wel uithalen. Je zult merken dat je op deze manier veel effectiever gaat luisteren en alleen datgene opschrijft wat echt belangrijk is. Het bijkomende voordeel is dat je hierdoor minder snel in zult dutten.

Hiernaast werkt het goed om de colleges aan het einde even kort voor jezelf samen te vatten. Vraag jezelf wat er nu eigenlijk is uitgelegd en welke informatie het belangrijkst was. Gun jezelf na elk college even vijf minuten de tijd hiervoor en je zult merken dat je het veel beter kunt onthouden. Ook wanneer je in de boeken duikt kan het goed werken om na elk hoofdstuk kort samen te vatten wat er voor informatie gegeven is. Probeer dit te doen zonder terug te kijken in het boek, op deze manier kun je jezelf gelijk overhoren of je de stof wel goed hebt begrepen.

Een andere manier om actief met je studie bezig te gaan is door studiegroepjes te vormen. Hiermee kunnen jullie elkaar helpen, stimuleren en overhoren. Zeker wanneer je het lastig vindt om zelf aan het werk te gaan, kan dit een mooie oplossing bieden. Maak een studiegroepje in Whatsapp aan en maak afspraken met elkaar. Verzin leuke regels waar iedereen zich aan moet houden en bedenk beloningen wanneer iemand het goed heeft gedaan. Hiernaast is het ook nog eens gewoon hartstikke gezellig.

Er zijn nog veel meer manieren waarop je actief bezig kunt gaan tijdens je studie. Welke kun jij nog meer verzinnen? Experimenteer vooral en ontdek welke manieren het beste bij jou passen. In de volgende blog gaan we ontdekken op welke manier je de concentratie tijdens het studeren goed vast kunt houden.


Tip 8: Doe iets anders

Geplaatst op: 20-08-2015

We weten inmiddels al een stuk meer over studeren, maar hoe zorg je er nu voor dat je geconcentreerd blijft en de stof kunt onthouden? Laten we eens gaan kijken naar hoe je je concentratie en geheugen kunt opkrikken.

Het is ten eerste belangrijk om niet langer dan 50 minuten achter elkaar te studeren. Het klinkt misschien als weinig, maar het is veel effectiever om twee keer 50 minuten te studeren dan twee uren achterelkaar. We hebben nu eenmaal geen ellenlange concentratieboog en zullen juist afwisseling moeten zoeken. Ga in de tien minuten pauze daarom ook even weg van je studieboeken of laptop. Loop buiten een rondje, ga even naar de winkel, zet wat muziek op en dans in de kamer. Het maakt niet uit wat je doet, zolang als je maar in beweging komt. Hierdoor zal je bloed weer goed gaan stromen en kun je echt even pauze houden. Probeer het maar eens uit, je zult merken dat het werkt.

Een andere manier om je concentratie te bevorderen is door zoveel mogelijk afleiding uit te sluiten. Leg daarom je mobiel ergens anders neer, blijf van Facebook weg en ga in een rustige omgeving zitten. Hoe meer afleiding er is, hoe slechter je concentratie zal zijn. Wees daarom slim en zorg ervoor dat je gericht aan het werk kunt, dan ben je ook minder lang bezig.

Het herhalen van de stof is hiernaast een belangrijk onderdeel van effectief studeren. Je kunt niet verwachten dat je een heel boek in één keer goed kunt onthouden. Zorg er daarom voor dat je de stof opdeelt en constant herhaalt wat je al hebt geleerd. Zet voor jezelf aan het einde van de dag op een rijtje wat je gedaan hebt en doe dit ook aan het einde van de week. Op deze manier hoef je voor het tentamen bijna niets meer te doen, want je hebt alles goed onthouden. Je kunt ook na elk college even vijf minuten nemen om kort samen te vatten welke stof er behandeld is.

Het klinkt misschien als veel werk, maar je zult echt merken dat je studievaardigheden erop vooruit zullen gaan. Doordat je je goed kunt concentreren en de stof blijft herhalen, heb je een ijzersterke voorbereiding op het tentamen te pakken. Laat deze kans niet aan je voorbij gaan en maak van je studietijd een waardevolle periode in je leven. In de volgende blog zullen we hier nog een extra tip aan toevoegen.


Tip 9: Zie het als werk

Geplaatst op: 20-08-2015

Wat is het verschil tussen studeren en werk? Het studentenleven wordt vaak als heel anders gezien dan het werkleven, maar waar ligt dat eigenlijk aan? Bij studenten denken we vaak aan jonge mensen die in collegezalen zitten, af en toe de bibliotheek induiken en verder vooral veel vrije tijd hebben en niet bang zijn om tot in de late uurtjes een feestje te bouwen. Bij werkenden denken we juist vaak aan mensen met een vast patroon die vijf dagen in de week op kantoor zitten, ’s avonds moe op de bank hangen en in het weekend wellicht eens in de zoveel tijd een nachtje doorzakken. Het studentenleven klinkt op deze manier een stuk aantrekkelijker en toch zit er een groot voordeel aan het werkende leven: Je hoeft er niet over na te denken, want je doet het gewoon.

Als je werk hebt, ga je over het algemeen niet bij jezelf twijfelen of je vandaag wel of niet zult gaan. Kom te vaak niet en je wordt gewoon ontslagen. Voor colleges is dat anders, als je niet gaat dan zal niemand daar iets van zeggen. Je hebt geen externe controlerende factor die ervoor kan zorgen dat je alles kwijt raakt als je niet komt opdagen. Deze factor zal je voor jezelf moeten zijn. Daarnaast heeft werken als voordeel dat je, zodra je klaar bent, de deur achter je dicht kunt trekken en niets meer hoeft te doen. Studeren kun je echter altijd wel doen en daarom is het lastiger om jezelf wel of niet aan het werk te zetten.

Wat kunnen we hier nu uit leren? Het is mogelijk om het beste van de twee werelden met elkaar te combineren als je het slim aanpakt. Wat we van het werken kunnen leren is dat het helpt als je een vaste plek hebt waar je studeert en met een planning werkt. Wanneer je een vaste studeerplek hebt gemaakt, kun je jezelf eraan laten wennen dat je daar studeert en zal het gemakkelijker gaan. Dit wordt ook wel conditionering genoemd. De plekken waar je je vrije tijd besteed blijft dan ook echt als zodanig aanvoelen en de drang om toch bezig te gaan blijft dan uit, zie ook tip 2. Het andere punt draait om de planning die zo belangrijk is. Door goed te weten wanneer je wel en ook wanneer je niet gaat studeren kun je jezelf beter aan het werk zetten. Als je vrije tijd hebt, weet je dat dit ook echt zo is en hoef je je niet schuldig te voelen over dat je iets leuks aan het doen bent. Voor het maken van een goede planning kun je kijken bij tip 5.

Door het studeren als werk te zien en het als zodanig aan te pakken, kun je er veel meer uit halen en efficiënter te werk gaan. In de laatste tip die in de volgende blog aan bod komt, gaan we het hebben over hoe je je opleiding leuk kunt maken. Studeren kan ook leuk zijn, jazeker!


Tip 10: Maak het leuk

Geplaatst op: 25-08-2015

We zien studeren vaak als iets dat niet leuk is. Als je de film Mary Poppins wel eens gezien hebt, ben je vast bekend met het nummer dat “A spoonful of sugar” heet. Het idee is dat je elk vervelend klusje leuk kunt maken, je hoeft alleen maar wat fantasie te gebruiken. En met studeren is het niet anders.

Geef jezelf een beloning wanneer je goed werk hebt verricht. Maak bijvoorbeeld een lijstje met traktaties voor jezelf en geef er punten aan. Kleine traktaties, zoals iets lekkers eten of een aflevering van je favoriete show kijken, hebben weinig punten nodig en grotere traktaties, zoals een lunch met een vriend(in) of een avondje stappen, hebben juist veel punten nodig. Voor elke studeertaak die je moet doen kun je een aantal punten aan jezelf toekennen. Spaar de punten op en trakteer jezelf met deze leuke, eigen bedachte beloningen.

Wanneer je het prettig vindt om samen te werken, studeer dan ook vooral samen. Spreek bijvoorbeeld af in de bibliotheek of een andere goede studeerplek en houd elkaar gezelschap. Dit is niet alleen gezellig, je hebt op deze manier ook een handige stok achter de deur om goed aan het werk te gaan.

Zoals bij tip 4 ook al aan de orde kwam, kun je ook veel doen om je opleiding levendig en leuk te maken. Ga hiervoor het werkveld in die je later eventueel wilt gaan betreden, zoek contact met mensen die het werk doen dat jij interessant vindt, maak je opdrachten niet alleen voor de opleiding, wees actief in de colleges, enzovoort. Door je op deze manier met je studie bezig te houden, kun je er veel meer plezier uithalen dan wanneer je alleen maar passief de boeken induikt.

We zijn aan het einde gekomen van de 10 tips om beter te leren. Weet jij zelf ook nog een aantal goede tips? Laat het weten en deel ze hier.

« Terug naar overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op 'OK' te klikken of door gebruik te blijven maken van deze website, gaat je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Lees ook onze privacy statement. Ok, sluiten